Via Ferrata “Casa Zmeului” – Vadu Crișului, jud. Bihor (C)

C      ↔ 215m      ↑ 150m      ⏱ 1h vf / 2h total      gpx

View in English.

Traseul de via ferrata “Casa Zmeului” a fost inaugurat in iulie 2017 langa localitatea Vadu Crisului, Defileul Crisului Repede, Muntii Padurea Craiului. Realizarea traseului apartine Serviciului Judetean Salvamont – Salvaspeo Bihor, finantat de Consiliul Județean Bihor, cu ajutor in realizarea traseului oferit de catre Clubul CASSIO Montana Bihor.

Pe scurt:

 • Track GPS – Wikiloc
 • Lungime totala 215m
 • Diferenta de nivel 150m
 • Dificultate C
 • GPS acces 46°58’33.2″N 22°30’27.5″E sau 46.974972,22.507750 (geo)
 • GPS Start Via Ferrata 46°58’16.4″N 22°30’48.8″E sau 46.971230,22.513550 (geo)
 • Durata poteca acces: 30 min
 • Durata via ferrata: 1h
 • Durata retragere: 30 min
 • Timp total: 2 ore
 • Varsta minima 16 ani; sub 16 ani doar cu insotitor adult cu experienta
 • Perioada optima Aprilie – Noiembrie, evitand perioadele ploioase cand stanca devine alunecoasa

Toate traseele de via ferrata din Defileul Crisului Repede

 1. Via Ferrata “Podu Indian” – Șuncuiuș, jud. Bihor (C/D) -
  C/D | ↔ 160m | ↑ 80m | ⏱ 30min vf (55min total)
 2. Via Ferrata “Grota cu Hamace” – Șuncuiuș, jud. Bihor (B) -
  B | ↔ 170m | ↑ 80m | ⏱ 40min vf (1h05 total)
 3. Via Ferrata “Casa Zmeului” – Vadu Crișului, jud. Bihor (C) -
  C | ↔ 215m | ↑ 150m | ⏱ 1h vf (2h total)
 4. Via Ferrata “Mocănița” – Peretele Zânelor, Vadu Crișului, jud. Bihor (B) -
  B | ↔ 150m | ↑ 110m | ⏱ 1h+ vf (2h+ total)

Harta pentru acest traseu

Pe harta de mai sus, cu P este notata parcarea, cu steguletele rosii intrarea si iesirea din traseul de via ferrata, traseul portocaliu este drumul de acces catre via ferrata, iar traseul verde este cel de retragere.

Se poate ajunge si cu trenul in Vadu Crisului, de la gara pana la parcarea de mai sus fiind 600m. Parcarea este a Salii Sporturilor si se afla la intrarea in defileu, de unde incepe accesul catre traseu.

Acces: Pornind de langa terenul de sport din satul Vadu Crisului (GPS: 46°58’33.2″N 22°30’27.5″E sau 46.975900,22.507648) spre traseul de via ferrata, poteca cea mai scurta de acces este pe langă linia de cale ferata care traverseaza defileul. Intrarea se face in dreptul indicatorului cu Pestera Casa Zmeului, pe o poteca scurta. In cativa metri ajungeti la baza stancii si inceputul traseului de via ferrata.

(Continuand drumul de acces pe langa calea ferata, puteti ajunge la celalalt traseu de via ferrata din Vadu Crisului, (B) „Mocanita”.)

DSC_0231

Lungimea traseului de via ferrata: 215m. Diferenta de nivel: 140-150m.

Dificultate: C (mediu, dar cu sectiuni grele). Gradele de dificultate sunt notate de la A (foarte usor) la E (extrem). In mod subiectiv, consideram ca o portiune putin surplombata din prima parte a traseului este mai grea decat C, ducand gradul traseului spre C/D.

Acest traseu are mai multe portiuni verticale fata de celelalte trasee de via ferrata din Bihor („Mocanita” din Vadu Crisului si cel din Pietrele Negre, Vartop), ofera vizibilitate catre Vama Sarii si nu in ultimul rand este echipat in partea superioara cu un pod suspendat, lung de 25 de metri. (sursa)

Traseul are o prima portine verticala, de aproximativ 50 metri, pe alocuri usor surplombata, amenajata cu scari. Trece valcel si urmeaza doua portiuni succesive a cate 25, 30 de m. Cam la 150 de metri de traseu se ajunge la cazul de pod, puntea suspendata are o lungime de 25 m după care, la iesirea de pe pod, urmeaza o verticala, un mic turn de 15 m dupa care traseul se termina in padure. (sursa)

Traseul poate fi parcurs de persoane cu varsta minima 16 ani, minim 1.50m inaltime si conditie fizica buna. Pentru copii, traseul este destul de greu si se recomanda asigurarea lor suplimentara de catre un adult cu experienta.

Pe indicatorul instalat de Salvamont Salvaspeo Bihor se precizeaza „Interzis accesul copiilor sub 16 ani, fara insotitor adult”. Tot Salvamont Salvaspeo precizeaza:

Rugăm toți turiștii care vor parcurge traseul, individual sau organizat, să țină cont de faptul că acesta este mai sportiv şi necesită o condiție fizică și psihică bună. Din acest motiv recomandăm parcurgerea lui în grupuri nu foarte mari (5-6 persoane /grup), ținând cont de recomandările afișate pe parcurs.

Distracție plăcută și responsabilă.

Timp de parcurs: 1h.

Calitatea structurilor metalice era impecabila la data inaugurarii, 13 iulie 2017.

Costuri acces: gratuit.

Echipament: Obligatoriu casca, ham si lonja speciala pentru via ferrata, prevazuta cu mecanism de absorbtie a socurilor plus 2 carabiniere speciale pentru via ferrata, cu care ne asiguram in permanenta de sufa metalica a traseului. Optional, manusi.

(La data de … in zona se putea inchiria set de via ferrata de la …)

Retragere: Retragerea din traseul de via ferrata din Vadu Crisului se poate face:

 1. Pe marcaj turistic cerc albastru până în satul Vadu Crișului. Marcajul coboară exact la sala de sport de unde ați pornit în traseu.
 2. Pe marcaj turistic cerc albastru până în zona Peșterii Vadu Crișului. Pentru a umple ziua puteți vizita și peștera (este amenajată) după care vă puteți întoarece la mașină.

Conditii meteo: Meteoblue Vadu Crisului / Viewweather Vadu Crisului.

Apel de urgenta: 0-SALVAMONT, adica 0725.826.668, sau numarul general de urgente 112. Coordonatele GPS ale traseului, pentru localizare: 46°58’16.4″N 22°30’48.8″E.

Video:

Poze:

Surse:

10 comentarii la „Via Ferrata “Casa Zmeului” – Vadu Crișului, jud. Bihor (C)”

 1. Buna, eu vad aici ca accesul este gratuit, totusi as vrea sa intreb, daca exista persoane care pot fi insotitori? Si daca se poate inchiria echipamentul necesar? Va multumesc!

  Răspunde
 2. Traseul e bine întreținut și priveliștea e faina. Într-adevăr puțin greu, cu câteva porțiuni mai avansate daca nu ai experiență. As zice că nu e pentru începători!

  Răspunde
 3. Peretii din Vad au punctul cel mai inalt 110 m (masurat !)…deci traseele de VF nu au cum sa aiba 140 m !!! diferenta de nivel.

  Răspunde
  • Foarte posibil. Diferenta de nivel am luat-o de la Salvamont Bihor, iar ei au trecut 150m https://salvamontbihor.ro/page/via-ferrata-casa-zmeului. De fapt sunt mai multe trasee aici pe site unde diferenta de nivel este aproximata, cum ar fi de exemplu Wild Ferenc, unde iarasi am luat 173m de la Salvamontul local, dar traseul are de fapt aprox 130-140m maxim diferenta de nivel. La un moment dat ar trebui sa reiau fiecare traseu in parte si sa recalculez diferenta de nivel si poate ar avea sens sa trec si diferenta de nivel totala, nu doar a traseului de ferrata. Ca fapt divers, am observat si in vest ca daca iei datele de la cei care au amenajat traseul sau de la cei care promoveaza zona, cum ar fi o autoritate locala, vezi ca au tendinta sa exagereze putin la dificultate si diferenta de nivel. Nu mereu, dar am intalnit frecvent tendinta asta.

   Răspunde

Lasă un comentariu