Echipamentul pentru Via Ferrata

Traseele de via ferrata pot fi parcurse doar cu echipament special. Este interzisa folosirea echipamentului improvizat, deoarece riscati un accident mortal.

Echipamentul obligatoriu de via ferrata este compus din:

 • ham de alpinism
 • casca de alpinism
 • set special pentru via ferrata format din 2 lonje, carabiniere cu deschidere larga, sistem de absorbtie a energiei in caz de cadere

Optional: manusi. Pot aduce un aport considerabil pe traseele lungi, pe portiunile dificile unde exista doar cablu. Manusile pentru via ferrata au portiuni intarite in palma si la degete, iar portiunea de la varful degetelor este decupata.

ham, casca, set via ferrata Mammut

Este interzisa folosirea unui echipament improvizat, uzat, degradat, necertificat pentru via ferrata. Verificati ca setul folosit sa indeplineasca standardele: EN 958, CE, UIAA, ISO 9001.

Standardul EN 958:2011 a fost revizuit si inlocuit cu standardul EN 958:2017. Majoritatea seturilor de via ferrata produse inainte de primavara anului 2017 sunt conforme cu standardul vechi, sunt considerate in continuare sigure si pot fi folosite pentru perioada de timp recomandata de producator. Persoanele cu o greutate mica (minim 40 kg fara echipament) sau cele cu o greutate mai mare (maxim 120 kg cu tot cu echipament), vor fi in siguranta folosind seturi produse recent, conforme cu noul standard.

Standardul revizuit, EN 958:2017, imbunatateste normele de siguranta. Cateva dintre modificari:

 • sunt testate greutati ale utilizatorilor intre 40 kg fara echipament si 120 kg cu tot cu echipament
 • pentru greutatea de 120 kg se testeaza si in conditii de umezeala
 • distanta maxima de franare (amortizare a caderii) este de 2,2 m
 • lonjele sunt testate acum si pentru rezistenta la uzura (inainte nu erau testate)

Setul special cu 2 lonje si sistem de absorbtie a energiei de cadere nu poate fi inlocuit cu lonje sau bucle din chinga sau coarda, folosite in alpinism si escalada. Utilizand un echipament neadecvat traseelor de via ferrata va expuneti la un pericol mortal.

set via ferrata Mammut Tec Step Bionic 2

Factorul de cadere pe traseele de via ferrata este mai mare decat in alpinism si escalada. In special pe portiunile verticale, distanta dintre punctele in care cablul metalic este prins in stanca poate fi foarte mare, iar in cazul unei caderi, o chinga sau coarda de alpinism/escalada va ceda pe aceste distante mari. Pentru aceste situatii a fost conceput sistemul de absorbtie a energiei, componenta vitala a setului de via ferrata.

In clipul de mai jos, Edelrid explica foarte bine cum functioneaza amortizorul pentru via ferrata si ce se intampla in cazul unei caderi. De retinut ca amortizorul este echipament de urgenta.

Puteti vedea si un test comparativ, realizat intre diferite seturi dedicate pentru via ferrata si asigurari improvizate. Filmuletul nu este recent, dar rezultatele sunt valabile. In test apare si un standard de asigurare pentru via ferrata mai vechi, la care s-a renuntat, singurul sistem recomandat acum, certificat UIAA, fiind sistemul de absorbtie prezentat mai sus.

Siguranta

Verificati constant echipamentul folosit si inlocuiti-l atunci cand este necesar.

Verificati greutatea inscrisa pe setul de via ferrata. Poate fi intre 40 si 120kg, pentru modelele noi ce respecta standardul EN 958:2017, sau un interval mai mic, pentru unele modele mai vechi ce respecta standardul EN 958:2011. Persoanele cu o greutate mai mica sau mai mare decat intervalul recomandat pot folosi totusi setul de via ferrata daca sunt asigurati suplimentar si corespunzator cu o coarda, de catre un adult cu experienta.

Factori de evitat

Principalii factori care contribuie la deteriorarea in timp a seturilor de via ferrata sunt:

 • praful, pamantul, nisipul: evitati contactul cu acestea
 • substantele chimice: evitati sa scrieti pe componentele setului cu carioca, pix, etc. – setul poate fi afectat, chiar daca acest lucru nu va fi vizibil
 • caderi mici si repetate vor slabi lonjele, mecanismul de absorbtie si carabinierele
 • o cadere mare va angaja mecanismul de absorbtie, caz in care intregul set de via ferrata va trebui inlocuit imediat, chiar daca nu prezinta deteriorari vizibile
 • frecarea de stanci, cabluri
 • undele UV
 • umezeala si inghetul afecteaza performanta mecanismului de absorbtie

Pentru prelungirea duratei de viata a echipamentului de via ferrata, evitati pe cat posibil factorii de mai sus, depozitati echipamentul intr-un loc uscat cu o temperatura medie, iar daca echipamentul a fost udat, uscati-l la umbra, fara contact direct cu razele UV.

Durata de viata

Adaugand in calcul si factorii de mai sus, pe site-ul producatorului Mammut, gasim urmatoarele precizari, cu caracter orientativ nu absolut, legate de durata de viata a seturile de via ferrata produse de Mammut:

 • Nefolosit: maxim 10 ani
 • Folosit rar, de 2 ori pe an: pana la 7 ani
 • Folosit ocazional, o data pe luna: pana la 5 ani
 • Folosit in mod regulat, de cateva ori pe luna: pana la 3 ani
 • Folosit frecvent, in fiecare saptamana: pana la 1 an
 • Folosit constant, aproape zilnic: mai putin de 6 luni

Desi asemanatoare ca durata, verificati specificatiile pentru diferiti producatori de echipamente pentru via ferrata, in functie de modelul si producatorul ales.

Rechemari – „Recalls”

Verificati daca pentru modelul folosit de dumneavoastra exista rechemari din partea producatorului: „recalls”.

De-a lungul timpului diferiti producatori – de la Petzl la Edelrid, Mammut, Black Diamond, Salewa, etc –  au rechemat pentru inspectie sau inlocuire o parte din echipamentele produse de ei, anticipat sau in urma unor accidente.

Cautand modelul echipamentului folosit pe site-ul producatorului, veti gasi si sectiunea de „Recalls”. De asemenea o scurta cautare pe Google „producator model recall” va poate oferi informatii suplimentare. Alternativ, puteti cauta si pe http://theuiaa.org/safety-standards/recalls.

Atentie, afectate de „recalls” pot fi nu doar seturile de via ferrata, ci si hamurile, castile.

Conectarea setului de via ferrata la ham

Setul de via ferrata se conecteaza la ham folosind bucla, ca in imaginile de mai jos:

01-Les-basiques-de-la-Via-ferrata-Installation
Sursa: producatorul Petzl.

sau

viaferrata_tecstep03_rgb_800x800
Sursa: producatorul Mammut.

In continuare, cititi si ghidul introductiv pentru traseele de via ferrata, in care discutam despre folosirea carabinierelor, planificarea traseului, tehnica de parcurgere a traseului, plus sfaturi pentru trasee mai dificile.

Util:

Pentru cei in cautare de echipamente pentru via ferrata, am alcatuit o lista cu magazine de unde le puteti cumpara: Hamuri, căști, lonje Via Ferrata.

Surse:

6 comentarii la „Echipamentul pentru Via Ferrata”

 1. Bună să vă fie fiecare zi !
  Foarte scurt:
  – setul de via ferrata este util DOAR PENTRU O CĂDERE, apoi se poate arunca. Deși este prezentat peste tot, așa cum este fabricat – chingă cu multiple cusături, care prin rupere amortizează – nu mai poate fi folosit după o cadere în traseu.
  Mult mai practică este o placă Kong Kisa, cu coarda aferentă schimbată periodic, care POATE FI REFOLOSITĂ.
  – ați spus că factorul de cădere este mai mare in via ferrata decât in alpinism. Corect, dar foarte periculos. Grav, câteodată. Pe porțiunile de cablu vertical (sau oblic aproape de vertical) se poate folosi o buclă de cordelină pentru noduri Prusik sau Machard (cu o spiră în plus, fiind pe cablu metalic). Siguranță înainte de toate. Durează câteva secunde în plus montajul, dar nu cazi 10-20 metri vertical…, cât este între ancore. Si nu te lovești… Si nu te sperii…
  – unde se poate, carabele atașate direct de trepte, nu de cablul lateral. Căderea, puțin probabilă, dar dacă e, e doar pe max 1 metru.
  Poteci cu soare !

  Răspunde
   • Mulțumesc pentru informație. Nu știam.
    Oricum, cu sau fără EN958, singurele trasee de via ferrata în care se poate cădea în siguranță sunt în… parcurile de aventură prin copaci 😀.

    Poteci cu soare !

    Răspunde
  • Buna ziua! In Bucuresti de la ZuMont, in Piatra Neamt de la Maia Outdoor. In pagina fiecarui traseu de via ferrata este un paragraf despre echipament si acolo am mentionat daca exista si posibilitati de inchiriere in zona.

   Răspunde
   • Ah cer scuze, chiar am căutat și am văzut doar despre cumpărare.
    În zona Harghita pentru Via Ferrata ,, Piatra Soimilor ,, caut să închiriez și fără succes deocamdată, mulțumesc!

    Răspunde

Lasă un comentariu