Adauga un traseu de Via Ferrata

Important pentru organizatiile care amenajeaza si intretin trasee de via ferrata

Deoarece in Romania s-au construit in ultimii ani mai multe trasee de via ferrata, iar numarul lor se va mari pe viitor, este important ca cei care le amenajeaza sa fie cat mai informati. Un punct bun de plecare il constituie standardul SR EN 16869, „Proiectarea si constructia de Via Ferrata”.

De asemenea, Clubul Alpin German („German Alpine Club”) si Comisia de Siguranta Montana Austriaca („Austrian Board of Mountain Safety”) au realizat inca din 2008 (!) un document cu recomandari pentru construirea traseelor de via ferrata.

In document se trateaza urmatoarele subiecte: planificarea unui traseu de via ferrata cu diverse aspecte interconectate (legale, de mediu, etc), recomandari tehnice precum alegerea cursului traseului, fortele la care este supus traseul, metode de constructie si tipuri de sisteme cu ancore, cabluri recomandate, prize artificiale, mentenanta.

Documentul, tradus in engleza, poate fi consultat la https://www.theuiaa.org/documents/safety/25_1_VF_construction_recommendations.pdf (PDF, 34 pagini).

In el se precizeaza „Neither the technical details nor the accuracy of the translation has been checked. Thus, it would be unwise to use this document as the basis for the design, construction, or upgrade of a via ferrate/klettersteig.”. Cu toate acestea, documentul poate fi util ca material de cercetare pentru amenajarea traseelor de via ferrata.

Pornind de la standardul EN 16869 si de la acest document, puteti citi si analiza realizata de Adrian Paută, club CASSIO Montana Oradea, in urmatoarele articole:

Adauga un traseu