Ghid Introductiv si Sfaturi pentru Traseele de Via Ferrata

Ce este un traseu de via ferrata?

Traseele de via ferrata (tradus „drum de fier” din italiana) sunt trasee montane dotate pe intreaga lor lungime cu structuri metalice – trepte de fier, sufe metalice, pitoane, poduri suspendate, etc – care permit persoanelor mai putin experimentate in domeniul alpinismului sa parcurga in siguranta trasee asemanatoare cu cele de alpinism.

Traseele de via ferrata trebuie abordate cu cea mai mare seriozitate, la fel ca orice traseu de alpinism.

Cu sau fara ghid?

Daca nu ati mai parcurs niciodata un traseu de via ferrata, este recomandat pentru inceput sa consultati un ghid si sa parcurgeti primele trasee de via ferrata alaturi de persoane cu experienta. Astfel veti invata sa folositi corect echipamentul si veti putea primi sfaturi esentiale, pe traseu, in punctele dificile.

Importanta unui ghid pe traseele de via ferrata:

 • Este util atat incepatorilor cat si celor avansati.
 • Experienta acumulata de ghid este nepretuita. Valabil in special incepatorilor, alaturi de un ghid veti putea acumula mai multe informatii intr-un timp mult mai scurt decat daca ati parcurge traseul singuri. Veti invata sa folositi corect echipamentul, sa planificati si sa abordati traseul in siguranta, iar in punctele dificile sfaturile lui va vor ajuta sa depasiti acele sectiuni.
 • In cazul celor cu experienta, un ghid este util in abordarea traseelor mai dificile decat cele parcurse anterior. Practic va va duce la urmatorul nivel, in siguranta.

Societatea Ghizilor si Liderilor Montani a scris un Decalog al Clientului, util tuturor celor care apeleaza la serviciile unui ghid.

Echipamentul

Am discutat pe larg intr-un articol separat despre ce contine echipamentul obligatoriu de via ferrata. Pornind de la acesta, lista cu ce putem include in echipamentul cu care vom parcurge traseul este:

 • incaltaminte potrivita: poate fi incaltaminte de munte cu talpa rigida sau semi-rigida, in functie de aspectul general al traseului
 • ham, casca, set via ferrata
 • manusi
 • telefonul mobil incarcat, cu numerele de urgenta pregatite: 0-SALVAMONT sau 112
 • o trusa de prim ajutor
 • haine potrivite pentru prognoza meteo, eventual haine de schimb
 • apa, ceva de mancare
 • crema de soare

Desi traseele de via ferrata nu depasesc de obicei 700m lungime, ele pot fi parte a unui traseu de drumetie mai lung, caz in care va puteti pregati echipamentul in functie de cerintele totale ale traseului.

Este de preferat parcurgerea portiunii de via ferrata cu un rucsac cat mai usor.

Gradele de dificultate

Pana in prezent nu a fost adoptat un standard unitar pentru gradarea traseelor de via ferrata, astfel incat clasificarea rutelor difera in Franta fata de Italia sau Austria, spre exemplu. Pe site-ul UIAA puteti vedea cele cateva moduri de clasificare folosite.

In Romania, gradele de dificultate sunt exprimate de la A la E:

 • A: Acces usor. Sunt prezente multe trepte si prize de marime mare. Fara pasaje solicitante fizic. Traseul este echipat complet, cu multe piroane sau scoabe. (Presence of many steps and footholds of good size. No physical passages. Itinerary fully equipped, presence of many pegs.)
 • B: Acces usor. Pasajele solicitante fizic alterneaza cu regrupari pentru odihna. Traseul este echipat bine, dar este necesar un echilibru bun deoarece prizele artificiale sunt dispuse mai rar. (Easy access. Athletic passages alternate with comfortable rest. The route is well equipped, but the spacing of steps or rungs requires a good balance.)
 • C: Acces in teren montan, posibil sa fie nevoie de orientare montana. Traseul este abrupt, cu multe pasaje solicitante fizic, prize mici. Prizele artificiale sunt sigure, dar rare. Este nevoie de o conditie fizica si psihica buna. (Access is in mountain terrain, and may require navigational skills. The itinerary is steep with many athletic passages, with small holds. The equipment is safe, but spaced. It requires good physical and mental conditions.)
 • D: Accesul este comparabil cu cel de la C, pot fi scurte pasaje de catarare. Ruta are multe sectiuni verticale expuse sau surplombate. Echiparea este buna, dar cu sectiuni prevazute doar cu cabluri. (The access, comparable with level C, may require short climbing sequencies. The itinerary offers many exposed vertical or overhanging sections. The equipment is good, but with sections equipped only with cables.)
 • E: Accesul este acelasi ca la nivelul D. Ruta poate avea sectiuni mai lungi si mai solicitante fizic decat la nivelul D. Echiparea este limitata doar la cabluri si ancore. Fara posibilitati de retragere pe parcurs. (The Difficulties of access are the same as in Level D. The itinerary may have more physical and continuous sections than Level D. The equipment is limited to cable and anchors. No escape.)

Planificarea

Este important sa faceti o autoevaluare corecta a fortelor proprii si sa alegeti un traseu potrivit. De asemenea trebuie sa luati in considerare nivelul tuturor participantilor la tura.

Daca nu ati mai incercat trasee de via ferrata pana acum, este recomandat sa incepeti cu un traseu mai usor, de dificultate redusa, pentru a va putea autoevalua cat mai corect, iar apoi puteti progresa treptat, marind gradul de dificultate. O experienta anterioara in parcurile aventura ajuta, dar senzatia pe stanca va fi diferita. Cateva sesiuni de initiere in escalada sunt de asemenea foarte utile.

Verificati integritatea traseului sunand la Salvamont. De asemenea, dupa parcurgerea traseului, puteti raporta tot la Salvamont orice problema intalnita pe traseu, cum ar fi structuri metalice slabite, cabluri lipsa, portiuni nesigure.

Verificati prognoza meteo. O problema mare sunt furtunile cu fulgere, deoarece traseele de via ferrata se parcurg integral de-a lungul cablurilor metalice. Daca prognoza anunta furtuni, va trebui sa reprogramati tura.

Alimentati-va corespunzator cu o zi inainte dar si in ziua drumetiei propriu zise.

Pentru localizare si navigare, luati in calcul faptul ca in anumite zone poate lipsi complet semnalul GSM iar orientarea prin GPS va trebui facuta offline. Doua aplicatii foarte buna pentru navigare offline, pentru telefoanele cu Android, sunt Mapy.cz si OsmAnd. (Netestate personal) pentru iPhone puteti incerca: Mapy.cz, OsmAnd, MAPS.ME sau HERE WeGo.

Verificarea reciproca

La fel ca in alpinism si escalada, la baza traseului, inainte de a porni, se vor verifica reciproc participantii la tura. Se verifica daca hamul si casca sunt puse corect si daca setul de via ferrata este atasat de ham corect. Putem verifica si daca rucsacul este atasat bine, fara buzunare deschise.

Cum se folosesc carabinierele

In timpul parcurgerii traseului de via ferrata, cele doua carabiniere sunt cuplate pe cablul metalic in permanenta. Pentru usurinta, dar si in functie de zona parcursa, este de preferat ca cele doua carabiniere sa fie impinse cu mana inaintea noastra pe masura ce avansam, nu lasate sa ne urmeze pe cablu. Astfel, la trecerea intr-un segment urmator de cablu, carabinierele vor fi la indemana, gata sa fie mutate pe noul segment.

La trecerea dintr-un segment de cablu la urmatorul segment se procedeaza astfel:

 1. Cautam o pozitie cat mai confortabila in care sa efectuam tranzitia carabinierelor pe urmatorul segment.
 2. Decuplam prima carabiniera si o cuplam imediat pe segmentul urmator de cablu.
 3. Cu prima carabiniera acum cuplata, decuplam a doua carabiniera si o mutam pe segmentul urmator de cablu.
 4. Continuam traseul cu ambele carabiniere cuplate.
mutarea carabinierelor pe segmente de via ferrata

In nici un moment nu decuplam ambele carabiniere simultan. Nici una din carabiniere nu se ataseaza de buclele hamului sau una de cealalta pe parcursul traseului, nici cand luam pauza.

Pentru traseele mai dificile si lungi, putem folosi pentru pauze a 3a carabiniera, fixata de setul de via ferrata ca in imaginile de mai jos.

viaferrata_instruction-rast01_rgb_800x800
03-Les-basiques-de-la-Via-ferrata-repos

Rolul acestei a 3a carabiniere este de a oferi un punct suplimentar, la distanta scurta fata de ham, in care sa ne agatam de scarile metalice pentru a ne odihni intr-o pozitie confortabila, avand in acelasi timp ambele lonje conectate la cablul metalic prin cele 2 carabiniere principale.

Foarte important: cand a 3a carabiniera nu este conectata, o lasam libera, nu o prindem de ham sau de alt punct al echipamentului. In caz contrar, poate bloca extinderea sistemului de absorbtie in cazul unei caderi.

Ne putem odihni lasandu-ne greutatea si in cele 2 carabiniere principale, dar lonjele fiind elastice se vor intinde mai mult si nu vor oferi intotdeauna o pozitie ideala.

Tehnica de parcurgere a traseului

Se pastreaza o distanta de siguranta fata de persoana din fata, minim un segment de cablu pauza intre doua persoane. In unele trasee, cum este „Wild Ferenc” de exemplu, vor fi si placute cu indicarea distantei recomandate intre participanti.

Vom fi atenti sa nu dislocam pietre, iar in cazul in care acest lucru se intampla totusi deasupra noastra, ne vom feri apropiindu-ne de perete, fara a privi in sus, protejandu-ne cu casca si cu rucsacul. Nu punem mainile peste casca ci le tinem strans pe cablu sau de alte puncte fixe de siguranta.

Este util sa fim atenti la cei care sunt angajati pe traseu in acelasi timp cu noi si sa fim alerti la ce se intampla in jur.

Frica sau panica

Din cauza expunerii si a inaltimii, pot aparea momente de panica sau frica. Acestea pot fi contracarate in avans printr-o planificare exacta a traseului si un management bun al timpului de parcurgere, cu pauze suficiente. O pauza chiar inaintea unei sectiuni mai dificile poate ajuta.

Daca o persoana se panicheaza, este important sa o abordati cu calm. Ii puteti oferi o gura de apa si puteti face o pauza, daca terenul permite. Vor ajuta si seturi de respiratii profunde si instructiuni clare despre cum sa continue, pas cu pas.

In continuare, doua filmulete in engleza, cu sfaturi pentru incepatori si avansati:

Este indicat sa ne informam din cat mai multe surse, iar mai jos puteti consulta cateva astfel de surse: