Via Ferrata “Sky Fly” – Grota lui Hili, Cheile Turzii, jud. Cluj (C)

C      ↔ 350m      ↑ 200m      ⏱ 40min vf / 3h total      gpx

View in English.

Traseul de via ferrata din Cheile Turzii, Turnul Ascutit – Hiliod – Grota lui Hili, a fost amenajat de catre Clubul Sportiv SkyFly Cluj-Napoca si inaugurat in primavara anului 2012.

Deoarece in trecut traseul a fost vandalizat de nenumarate ori, va sfatuim ca inainte de a merge pe traseu sa va interesati la centrul Salvamont – Salvaspeo Cluj despre integritatea cablului metalic.

Pe scurt:

In rezervatia Cheile Turzii se poate intra din ambele capete ale cheilor, dinspre localitatea Cheia (aval) sau dinspre Petrestii de Jos (amonte). Varianta cea mai rapida este dinspre Petrestii de Jos, dar vom descrie ambele optiuni.

Acces rapid dinspre Petrestii de Jos

Iesind din localitatea Petrestii de Jos catre Cheile Turzii, putem ajunge cu masina la 46°34’16.2″N 23°40’01.5″E (46.571163,23.667084). Putin mai in fata vom plati si intrarea in rezervatie, detalii mai jos in pagina. De obicei in aceasta zona este mai putin aglomerat decat la cealalta intrare, dar drumul de acces este mai slab amenajat.

Inaintam de-a lungul raului Hasdate pana intalnim primul pod (al 4lea daca am fi venit dinspre cealalta intrare). Aici ramanem pe malul stang al raului si nu traversam podul. Parasim poteca turistica, continuand paralel cu raul pe o poteca nemarcata care urca usor.

La prima bifurcatie intalnita, poteca duce in stanga catre o grota mica, dar noi continuam pe ramificatia din dreapta. Ajungem la un mic platou unde putem observa inceputul mai multor trasee de catarat. Aici este un loc bun pentru a ne echipa pentru via ferrata, deoarece urmeaza portiuni cu cablu. Continuam descrierea dupa prezentarea accesului pana in acest punct, dar dinspre localitatea Cheia.

Acces dinspre Cheia

Venind dinspre Turda (12km) se continua spre localitatile Mihai Viteazul, Cheia si in final, Cheile Turzii. Se poate parca masina in prima parcare (46°33’40.3″N 23°41’27.7″E sau 46.561201,23.691030), chiar sub cabana Salvamont.

Traseul de acces incepe din fata cabanei Salvamont (46°33’39.3″N 23°41’25.1″E sau 46.560918,23.690309) urmand placuta cu indicatorul „Cheile Turzii”. Recomandat este sa intrebam la cabana Salvamont despre integritatea traseului de via ferrata.

Ne deplasam de-a lungul raului Hășdate. Trecem pe langa primul pod, traversam al doilea si al 3lea pod. Dupa al 4lea pod (primul daca am fi venit dinspre cealalta intrare), traseul continua pe malul opus, inapoi ca directie.

Parasim poteca turistica, continuand paralel cu raul pe o poteca nemarcata care urca usor. La prima bifurcatie intalnita, poteca duce in stanga catre o grota mica, dar noi continuam pe ramificatia din dreapta. Ajungem la un mic platou unde ne putem echipa pentru via ferrata, deoarece urmeaza portiuni cu cablu.

Continuam accesul, comun ambelor variante de mai sus

Din acest mic platou, continuam pe poteca nemarcata pana ajungem la primul cablu, pe o stanca expusa, un vertical de aproximativ 15 metri. Depasim sectiunea asigurati si continuam paralel cu raul, usor ascendent.

Trecem de inca o portiune scurta cu cabluri si ajungem in curand la un grohotis, numit Zurușul lung. Suntem sub creasta Turnul Ascuțit. Traversam acest grohotis pe poteca devenita de-a lungul anilor mai clara, iar dupa el vom observa, daca ne uitam cu atentie, inceputul urmatorului cablu metalic.

Aici incepe traseul de via ferrata propriu-zis. Coordonate GPS start: 46°33’56.4″N 23°40’34.3″E sau 46.565667,23.676194.

Lungimea traseului de via ferrata: 350m. Diferenta de nivel: 200m.

Dificultate: C (mediu). Gradele de dificultate sunt notate de la A (foarte usor) la E (extrem). Se recomanda parcurgerea traseului alaturi de persoane cu experienta.

Traseul prezinta putine prize artificiale in prima parte, dar inaintarea se face usor, avand multe prize naturale in stanca.

Ajungand in grota vom avea un traverseu usor spre stanga unde putem face si pauza, pe urma o trecere mai dificila dar scurta spre verticala, o mica portiune verticala si alt traverseu spre dreapta, inainte de inca o portiune pe verticala dotata cu cabluri. In aceasta zona vom avea nevoie de mai multa forta in maini decat in ascensiunea initiala spre grota.

Ultima parte, cea de deasupra grotei lui Hili este mai usor de parcurs, dar expusa. In August 2019 am observat ca aceasta portiune este acum si ea echipata cu cablu, deoarece inainte nu era. Urcam acest versant inierbat pana la crucea din varf – Crucea Sânduleștilor (sau Sandului). Aici este finalul ascensiunii si urmeaza coborarea.

Timp de parcurs: 40 min+.

Calitatea structurilor metalice era impecabila in August 2019. Cablul metalic este foarte gros in zona grotei si inainte de ea, cu diametrul de aproximativ 3cm – atentie la carabinierele folosite.

Costuri acces (2022): Taxa de intrare in Rezervatia Naturala Cheile Turzii este de 4 lei pentru copiii sub 14 ani si 6 lei pentru adulti. Se plateste doar in sezon (Mai-Septembrie, 09:00-20:00) la oricare din cele doua puncte amenajate la intrarile in chei (dinspre Cheia sau dinspre Petrestii de Jos) situate pe poteca marcata de-a lungul raului Hasdate. Accesul pe traseul de via ferrata este gratuit.

Echipament: Obligatoriu casca, ham si lonja speciala pentru via ferrata, prevazuta cu mecanism de absorbtie a socurilor plus 2 carabiniere speciale pentru via ferrata, cu care ne asiguram in permanenta de sufa metalica a traseului. Optional, manusi.

In zona se poate inchiria echipament de la SkyFly, echipa care a construit traseul de via ferrata si care ofera contra cost si instructaj.

Retragere: De la cruce continuam spre dreapta in directia ascensiunii, spre platou, unde intalnim indicatoare clare (pareau noi in August 2019). Traversarea de la cruce spre platou se face pe o poteca ingusta, nu foarte clara, care initial coboara putin pentru a urca inapoi pe platou – nu va grabiti aici, orientati-va bine. De pe platou, pentru a ajunge la Cabana Cheile Turzii / intrarea dinspre Cheia, va trebui să coborati Dealul Sandului pe marcaj turistic Punct Rosu, printr-o padure de stejari. Veti ajunge chiar în spatele cabanei. Retragerea din traseul de via ferrata dureaza circa 40 de minute.

Spre cealalata intrare in defileu, Petreștii de Jos, se fac de aici din platou aproximativ 50 minute. Daca ati ajuns in acest punct devreme, venind dinspre Petrestii de Jos, puteti lua in calcul un retur mai lung, mergand initial in partea opusa, spre intrarea dinspre Cheia, iar apoi sa reveniti de-a lungul raului catre start, vizitand astfel si cheile.

Conditii meteo: Meteoblue Cheia, Cluj / Viewweather Cheia, Cluj.

Apel de urgenta: 0-SALVAMONT, adica 0725.826.668, sau numarul general de urgente 112. Coordonatele GPS ale traseului, pentru localizare: 46°33’56.4″N 23°40’34.3″E sau 46.565667,23.676194.

Video:

Poze:

Surse:

Controverse:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *